Prima pagină > Idei interesante > Comunicarea codata

Comunicarea codata

Desi de mici, de pe bancile scolii, suntem invatati cu materii de sine statatoare, ca limba si literatura romana este diferita de matematica, de fizica s.a.m.d., ca prima este mai mult o arta, privita empiric, pe cand a doua si a treia reprezinta stiinte exacte si fixe. Totusi mai tarziu descoperim ca ele se intrepatrund si legaturile intre ele sunt mai mult decat necesare, ajungand astfel sa definim conceptul de interdisciplinaritate, tot mai des abordat astazi, chiar din primele contacte cu bancile scolii, in opinia mea fiind extrem de important si cu cat copiii invata de mici sa relationeze conceptele si informatiile dobandite, cu atat isi vor dezvolta pe viitor capacitatea de sistematizare, de comparatie, de a trece prin filtrul personal si a emite propriile conceptii si propriile judecati.

Pentru a exemplifica acest aspect as vrea sa va aduc in vedere cat de fascinanta este numerologia, dar mai ales criptografia care este insasi prin definitie “stiinta scrierilor secrete”. Cel mai simplu mod de criptare este Patratul lui Polybe, unul banal dar in acelasi timp foarte simplu:

1

2

3

4

5

1

a

b

c

d

e

2

f

g

h

ij

k

3

l

m

n

o

p

4

q

r

s

t

u

5

v

w

x

y

z

Iata si cum putem utiliza acest patrat pentru a codifica mesajul ce vrem sa il comunicam, spre exemplu pentru litera A vom folosi cifra 11, pentru litera K vom folosi cifra 25, pentru  litera V cifra 51, iar pentru litera  S cifra 43 s.a.m.d. Un mod de comunicare ce implica atat numerologia, cat si transmiterea informatiilor pe cale scrisa.

Convorbire placuta 🙂

24 14 15 15      35 42 15 31 45 11 44 11     14 15     35 15:

http://www.amaliadarie.wordpress.com1

2

3

4

5

1

a

b

c

d

e

2

f

g

h

ij

k

3

l

m

n

o

p

4

q

r

s

t

u

5

v

w

x

y

z

Anunțuri
Categorii:Idei interesante
  1. Dobre Ionut
    13 Octombrie 2011 la 3:51 pm

    sunt cls a11-1 a la mate info si cand am vazut un ex in carte cu patratul lui polybe m-i s-a parut interesant dar cand am intrebat-o p profa de mate ce e patratul respectiv habar n-avea:))

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: